Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Jak se nadobro zbavit vodního kamene?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
17.05.2018

Kde se v domácnosti nejčastěji vyskytuje vodní kámen? Jaké jsou možnosti odstranění z krátkodobého a dlouhodobého hlediska? Co způsobuje vodní kámen a naopak jaké výhody vám přinese permanentní odstranění vodního kamene?

Téměř každá česká domácnost ho zná a z principu ho musí jistým způsobem řešit - vodní kámen. Je všude, kde došlo ke kontaktu s vodou. Rychlovarná konvice, baterie, sprchová hlavice, WC, bojler, myčka na nádobí, pračka či vířivka. Je to způsobeno tím, že naše přírodní vodní zdroje často přetékají přes skalnatá podloží, čímž na sebe vážou minerální látky, jako jsou vápník a hořčík. A právě tyto látky vytvářejí vodní kámen, ale jak je řešit? K tomu je mnoho způsobů, se kterými se chceme podělit v tomto článku.

Co to vodní kámen vlastně je?

Vodní kámen je produktem tvrdé vody, která se nachází ve spodních vrstvách půdy. Jedná se o vodu, která je obohacena o minerální látky. Vodní kámen je složen převážně z nerozpuštěných solných minerálů, jako je například uhličitan hořečnatý a vápenatý. Je viditelný pouhým okem, jako bílý povlak. Najdeme ho všude tam, kde je vlhké prostředí a dochází v něm k teplotním změnám. Můžeme ho vidět například na vodovodních bateriích, rychlovarných konvicích, na skle, zrcadlech, bojlerech, v kávovarech, na obkládačkách a podobně. Čím je voda v domácnosti tvrdší, tím je větší riziko vzniku vodního kamene. Pokud se vám vodní kámen netvoří a ještě jste se s ním nesetkali, buďte rádi. Patříte přibližně k jedné z pěti domácností v Čechách.

Proč je třeba vodní kámen odstraňovat?

Někteří, „konzervativnější“ lidé se možná budou ohánět, že jim vodní kámen nepřekáží, to je možné z estetického hlediska. Nicméně, věděli jste, že již velmi tenká vrstva vodního kamene působí jako tepelná izolace? Kvůli tomu musíte vodní kámen doslova opět „přeprat“, ať už v pračce, konvici, žehličce a bojleru. S tím úměrně rostou náklady, a to v mnoha případech až několikanásobně. Například nános vodního kamene, který mě v průměru 1mm zvyšuje náklady až o 10%. Nemluvě o dalším faktoru a tím jsou nemalé výdaje na průběžné odstranění vodního kamene kyselinou citrónovou nebo octem, případně speciálními prostředky do pračky či myčky nádobí.

Vodní kámen na baterii

Jak rychle a levně řešit vodní kámen?

Odpověď je jednoduchá, každodenní pomocník v podobě klasického octa nebo kyseliny citrónové. Nejběžnější způsob je připravit si roztok octa a vody v poměru 1:1, popřípadě do vody přidat 2-3 polévkové lžíce kyseliny citrónové. Efekt je podobný.

Rychlovarná konvice – stačí naplnit roztokem do plna, převařit a vodu nechat vychladnout. Následně vylít, ideální je následně konvici převařit ještě jednou čistou vodou před dalším použitím.

Pračka - vylijte roztok přímo do bubnu, případně dávkovače na prášek. Potom pusťte jeden z dlouhých programů a máte hotovo.

Baterie či sprchové hlavice - tímto roztokem dokážete rozpustit nánosy, nicméně je to již komplikovanější. Zkuste namočit vatu do roztoku a obalit jí baterii. Doporučujeme ponechat alespoň pár hodin namočené.

Co je změkčovač vody a jaké má benefity?

Žádné levné a rychlé řešení v podobě roztoků, kyselin a podobně. Jedná se o přístroj, který se instaluje na centrální přívod vody do domu. To znamená, že všechna voda, která do domu vstoupí, přejde přes změkčovač. Přístroj obsahuje náplň, která pomocí iontovýměny vodě vezme možnost tvorby vodního kamene. Vymění ionty vápníku a hořčíku (hlavních tvůrců vodního kamene) a nahradí je sodíkem. Takový změkčovač vody do domácnosti je nenáročný a běžně má životnost cca 10-20 let, to znamená, že se nejedná o novodobé pračky a jiné spotřebiče, které vám z principu přestanou fungovat ihned po záruční době. Jediné, co od vás bude vyžadovat, je dosypání tabletované soli párkrát do roka.

Změkčovač vody Evolution

Výhody změkčovače

  • 100% odstranění nánosů kamene, už se žádné nevytvoří a staré nánosy postupně rozpustí, časem zcela zapomenete na pojem vodní kámen
  • ušetření nákladů na ohřev a výměnu, reklamaci spotřebičů či nových baterií a sprchových hlavic
  • ušetření nákladů na praní, a jako bonus bude praní ve změkčené vodě efektivnější, prádlo zůstane hebčí a voňavé
  • příjemnější sprchování, pokožka zůstane hebká a jemná -a mnohem víc, už sami určitě víte, kvůli čemuž vám vodní kámen nejvíce vadí

Pokud máte zájem o bližší informace, neváhejte nás kontaktovat, jsme vám vždy nápomocni.

Původní článek ze dne 17.11.2016, aktualizován dne 17.1.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze