Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Voda z kohoutku vs. minerálka. Čeho se napít?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
28.10.2019

Stále více regionů světa trpí alarmujícím nedostatkem čisté pitné vody i vody určené k zavlažování zemědělských území. Téma kvality pitné vody je akutním problémem, mnohdy podceňovaným. Odpověď na otázku: „Která voda je lepší a jakou vodu bych měl pít?“ hledá stále větší počet lidí…

Čistá sladká voda byla nedávno považována za nevyčerpatelný přírodní zdroj, ale lidstvo ji změnilo na schodek a stala se předmětem vážné obchodní soutěže. Stále více regionů světa trpí alarmujícím nedostatkem čisté pitné vody, jakož i vody určené k zavlažování zemědělských území. Téma kvality pitné vody je akutním problémem, mnohdy podceňovaným. Nejčastější otázka, kterou si lidé pokládají a na kterou jste určitě hledali odpověď i vy je: Jakou vodu mám tedy pít?

Voda z vodovodu jiný region, jiná chuť

Voda – obecně amorfní bezbarvá tekutina, bez chuti, bez zápachu. Nejpřístupnější je samozřejmě ta z vodovodu. Stalo se vám už někdy, že jste se napili „kohoutkové“ vody u známého, který bývá „na konci republiky“ a chutnala úplně jinak než u vás doma, měla zvláštní pachuť či dokonce bílé zabarvení? Většina z nás se častokrát potýká s vodou, která má kovovou chuť, nepříjemný zápach, není průhledná, což rychle ucítí naše smysly, jak se dočtete v našem publikovaném článku. Voda může mít dokonce žlutý až hnědý odstín, naznačující zvýšený obsah železa a dalších nečistot, které mohou být nebezpečné pro zdraví lidí a stejně ohroženy mohou být i vaše domácí mazlíčky. Pít takovou vodu nebo ji používat k vaření bez předběžné filtrace a úpravy vody pro domácnost je obzvláště riskantní.

Jak vodu ovlivňuje zdroj, ze kterého pochází?

Faktem je, že kvalita vody je přímo ovlivněna zdrojem, ze kterého pochází. Prostřednictvím vodovodních systémů voda vstupuje do našich domovů z řek, potoků, nádrží a jiných vodních ploch, které jsou často znečištěny vnějšími faktory, mezi něž patří největší nebezpečílidská činnost. Mnoho velkých průmyslových podniků ukládá své odpady do řek a moří, kromě toho lidé vyhazují všechny druhy odpadu do světových vod. To vše vede k tomu, že voda, která teče z kohoutků obsahuje celou řadu různých nebezpečných látek, jako jsou různé druhy solí, chlór, viry, plísně, bakterie, jiné sedimenty . Pití takové vody přináší více škody, než užitku a může mít negativní dopad na lidské tělo .

Strašák chlór

Obecně voda z vodovodu není schopna způsobit významné poškození organismu, neboť podléhá přísné a stálé kontrole kvality. Dezinfekční prostředky však tvoří obrovské množství nových chemických sloučenin a je známo, že i ve vodě bez trvalého zápachu chloru existuje speciální činidlo zvané chlornan sodný. Jeho přítomnost v kohoutkové vodě pomáhá snižovat patogenní bakterie asi o 99% ve velkých množstvích žijících v takové vodě. Přesto zůstávají ve vodě odumřelé bakterie a tvoří organické vedlejší produkty, které se drží v lidském těle a způsobují problémy s trávicím traktem či dýchacím systémem. Filtrace vody se obzvlášť doporučuje zejména při zvýšené hodnotě chloru, aby se zabránilo jeho hromadění v lidském těle, což může negativně ovlivňovat reprodukční funkci mužů i žen. Jakékoliv pochyby o kvalitě vody vyvrátí nebo naopak potvrdí rozbor vody .

Voda z přírodních zdrojů

Jakákoli pramenitá voda musí být před použitím podrobena kompletní laboratorní analýze, pokud jde o užitečnost a bezpečnost, protože informace, že jakákoli pramenitá voda je stále prospěšnější než voda z vodovodu, je mýtus. Voda z pramene může být mnohem škodlivější a dokáže způsobit infekci, otravu až selhání ledvin. Přestože vám voda z otevřeného zdroje chutná, měla byste ji ještě před pravidelným používáním odebrat do specializované laboratoře. Pramenitá voda z téměř jakéhokoli městského zdroje nebo z průmyslové zóny je potenciálně zdraví škodlivá. Kromě toho, její složení se liší v závislosti na environmentální situaci, kterou ve skutečnosti nelze kontrolovat. Zejména na jaře je zvýšená přítomnost hnojiv, chemikálií a jiných látek, výrazně poškozujících zdraví člověka.

plasty vo vode

Balená voda

S cílem chránit sebe a své blízké před nadměrným pitím vody z vodovodu, mnoho lidí nakupuje balenou vodu sycenou či nesycenou, dostupnou téměř v každém obchodním řetězci. Celosvětový prodej balené vody roste v průměru o 10 % ročně, což přináší výrobcům a obchodníkům fantastické zisky. Taková voda může být užitečná, pokud splňuje všechny doporučené normy, ačkoli je třeba brát v úvahu skutečnost, že balené vody prakticky nekontrolují příslušné služby a nad vodou z vodovodu se provádí přísná a stálá kontrola kvality. Je logické předpokládat, že „kohoutková“ voda převyšuje kvalitu plastů. Ani štítek populárních značek pitné vody, s nápisem „ voda nejvyšší čistoty “ nevyvrátí fakt, že spolu s minerální vodou pijete sloučeniny bisfenolu A, styrenu či antimonu. Aby nedošlo k příjmu mikročástic tohoto druhu, neměla by být voda uchovávána v plastu, ale ve skle. Takové opatření však 1,5 - 2-násobně zvýší své náklady a zaručí neustálé plýtvání finančními prostředky.

Balená voda

Sto lidí - sto chutí a každý si samozřejmě vybere podle sebe. Nezávislí odborníci se však shodují v tom, že výhodnější a bezpečnější je pít obyčejnou vodu z vodovodu , kterou bezpečně ochráníte s použitím domácího filtru na vodu. Otevřete si naši nabídku vodních filtrů a udělejte něco pro zdraví už dnes. Neumíte si vybrat? Nechte to na nás, rádi Vám poradíme a najdeme řešení „šité na míru“, jak jsme to učinili již pro množství našich spokojených zákazníků.

Původní článek 28. 10. 2019, aktualizován dne 29.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze